Nederland heeft een dringend tekort aan loodgieters. Als er niets aan gebeurt zal dit tekort in de komende jaren toenemen omdat er jaarlijks voor naar schatting 800 extra loodgieters werk is. Dat blijkt uit onderzoek van UNETO-VNI.

Doordat er een groot tekort is aan technisch personeel zijn er ook veel vacatures voor loodgieters die niet worden ingevuld. In 2014 bleef tien procent van de vacatures voor loodgieters openstaan, in 2015 liep dat percentage op tot 25 procent. Daar bovenop gaan veel oudere loodgieters de komende jaren met pensioen en zal het tekort, als daar niets aan wordt gedaan, alleen maar verder toenemen.

Maanden wachten

Door het tekort moeten consumenten soms maanden wachten voordat een loodgieter daadwerkelijk een klus komt klaren. Ook voor loodgieters die extra personeel zoeken, is de schaarste een probleem. Een van de struikelblokken is dat jongeren niet goed weten wat het vak inhoud, liet Titia Siertsema, voorzitter bij UNETO-VNI weten aan de NOS. "Het clichébeeld dat we alleen maar werken in keukenkastjes en op wc's, is echt wel achterhaald. Het vakgebied wordt steeds breder, innovatiever en digitaliseert. Hierbij kun je denken aan oplossingen voor een energiezuinig huis, of aan speciale systemen die de riolen controleren." Een andere taak die loodgieters in de toekomst krijgen, is het aanpassingen van woningen zodat oudere langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De werkzaamheden zitten hem voornamelijk in aanpassingen in het sanitair.  

Neem contact op met ons!

WhatsApp